UVJETI ZA ČLANSTVO


Tko može postati članom ArtiZanata?

Ukratko, bilo tko :)

U ArtiZanat su dobrodošli svi kreativci i svi koji žele pružiti simboličnu podršku udruzi ili pak imaju koristi od nekih usluga koje nudimo, fizičke i pravne osobe. No, postoji razlika između članova koji su rukotvorci, i onih koji to nisu - sudjelovanje na sajmovima ograničeno je na rukotvorce (članove fizičke osobe i predstavnike članova pravnih osoba koji su individualno rukotvorci) te oni imaju prednost pri korištenju prostora udruge. Zbog toga tražimo tu informaciju u obrascu za učlanjivanje, a osobe koje se žele učlaniti kao rukotvorci trebat će pružiti i neke dodatne informacije.

Svi članovi biraju žele li osnovno, besplatno članstvo, ili žele koristiti sve pogodnosti članstva uz plaćanje mjesečne članarine. S besplatnim članstvom pružate podršku i brojnost udruzi te možete sudjelovati na sajmovima, a sve ostale pogodnosti osigurane su putem plaćanja članarine. Detaljni pregled razlika između osnovnog i punopravnog članstva pronađite ovdje.

Punopravno članstvo se dobiva na minimalni rok od 6 mjeseci, a članarina za 6 mjeseci iznosi 301,08 kuna (39,96 eura) te se može plaćati u mjesečnim ratama od 50,18 kuna (6,66 eura). Za svakih 5 mjeseci članarine plaćenih unaprijed, jedan mjesec se dobiva gratis. U slučaju da se prijavite za punopravno članstvo, uz obrazac će trebati učitati potvrdu o plaćanju kao prilog. Podatke za uplatu članarine i podržane načine plaćanja saznajte ovdje.

Zbog različitih načina prijave na sajmove, važno nam je i imate li registriranu djelatnost ili ne, pa vas tražimo i tu informaciju pri učlanjivanju. Ako dođe do promjene vašeg statusa - registracijom djelatnosti nakon učlanjivanja ili, obrnuto, gašenjem poslovnog subjekta nakon učlanjivanja u udrugu - molimo vas da nas što prije o tome obavijestite.

Članovi udruge rukotvorci s registriranom djelatnošću mogu podnijeti zahtjev za postajanjem članom Skupštine udruge. Skupštinu čine članovi koji su sposobni i voljni preuzeti neki aspekt organizacije i upravljanja udrugom. Nakon podnošenja zahtjeva Skupština organizira razgovor s članom te potom glasa o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva na temelju obavljenog razgovora i evaluacije dosadašnjeg angažmana člana u radu udruge.

Zbog zakonskih odredbi maloljetni članovi uz zahtjev za upisom moraju priložiti i odgovarajući obrazac sa stranice O nama.

Ako ste u Popis članova upisani kao predstavnik pravne osobe, smijete se upisati i kao fizička osoba. Ako ste već učlanjeni, molimo da ne podnosite novi zahtjev za upisom u Popis članova dok vam članstvo još uvijek traje. Ako niste sigurni jeste li već član, pošaljite nam upit na mail prije podnošenja novog obrasca za registraciju.

 

OSNOVNA NAČELA

Ako se u ArtiZanat učlanjujete u svojstvu kreativca i rukotvorca, to znači da predmete izrađujete primarno alatima i rukama, u najvećoj mogućoj mjeri. Kreacije proizvedene procesima podjele rada ili bazirane u potpunosti na tvornički naručenim dijelovima ne smatramo rukotvorinama.

Usto, zbog našeg koncepta nam je jako važno i da je u stvaranju proizvoda došlo do neke transformacije materijala. Primjerice, nije prihvatljiv nakit koji se sastoji skoro u potpunosti od gotovih, kupljenih dijelova ili izrada odjeće koja se sastoji samo od minornih modifikacija na novoj robi i slično.

Uz tu obvezu, sve rukotvorce potičemo na pridržavanje sljedećih triju načela:

Transparentnost. Članice i članovi svjesni su važnosti iskrenih i transparentnih informacija o tome kako nastaju njihovi proizvodi, kojim procesima, gdje se nabavljaju sirovine i eventualni repro dijelovi.

Sirovine. U skladu s načelima održivosti, koriste se u najvećoj mogućoj mjeri lokalni i/ili prirodni i/ili reciklirani i/ili etički nabavljeni materijali.


Solidarnost. Članice i članovi ArtiZanata pomažu i podržavaju jedni druge. Snaga kreativaca je u zajedništvu.

Za detaljnije informacija o članstvu u udruzi pročitajte Statut ArtiZanata.