KREATIVCI POČETNICI

Ako nisi u prilici profesionalno se baviti svojom djelatnošću - svejedno si na pravom mjestu. Kreativci bez registrirane djelatnosti mogu se učlaniti u ArtiZanat i uživaju slične mogućnosti kao i članovi koji profesionalno obavljaju djelatnost. Smijete sudjelovati i prodavati na našim sajmovima, ali kao komitenti udruge. Komisijska prodaja je oblik prodaje u kojem jedna osoba (u našem slučaju, ArtiZanat) obavlja prodaju u svoje ime - za tuđi račun (vaš). Zakon o trgovini prodaju vlastitih djela zabranjuje osobama bez registrirane djelatnosti pa je komisijska prodaja metoda kojom to postaje moguće, jer smo u njoj službeni prodavač mi.

Naravno, to podrazumijeva i neke obveze. Na sajmu ćete morati izdavati račune, ali to nije toliko strašno koliko zvuči - sve ćemo vam pokazati.

Za komisijsku prodaju sebi ne uzimamo nikakvu naknadu. Voljeli bismo vam reći da to znači da ćete jeftino proći, ali država vas neće tako lako pustiti. Od vaše zarade uzimamo 6.98% jer je to iznos koji smo kao isplatitelji primitka dužni uplatiti za zdravstveno osiguranje za svakog prodavača. Od ostatka smo još u vaše ime dužni 10% uplatiti za mirovinsko osiguranje, te 20% i prirez od tog ostatka kao porez na dohodak. Oko trećina zarade ukupno ode na državne namete.

To je jedna od stvari koje kao udruga želimo promijeniti kroz naše zagovaračke aktivnosti. U međuvremenu te potičemo da registriraš djelatnost jer si time smanjuješ troškove (primjerice, mjesečni nameti za paušalni obrt iznose samo par stotina kuna ako si već negdje zaposlen/a), a mi ćemo nastaviti pružati komisijsku prodaju bez prihoda za udrugu kako bismo početnicima pružili priliku da ponude svoje proizvode na tržištu prije nego se odluče na korak registracije djelatnosti.

IMG_20220125_113023.jpg